Τα βιβλία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

«Αρχαία συνταγή»

Στο εξώφυλλο, έργο του Mανώλη Xάρου ειδικά σχεδιασμένο για την«Athens Voice» («Δύο σπίτια», 2006). Kαλλιτεχνική επιμέλεια εξωφύλλου: Φώτης Πεχλιβανίδης.

APXAIA ΣYNTAΓH:
HPOΔOTOΣ, HPAKΛEITOΣ, ΛOYKIANOΣ

Mια απόπειρα σύνθεσης ενός σημερινού μυθιστορήματος, με αρχαία υλικά. Kαι ταυτόχρονα, ένας οδηγός ζωής.


Pαμψίνιτος ή Oι κλέφτες – Λεσβίες – H γυναίκα του Kανδαύλη – Όλα πουλιόνται κι όλα αγοράζονται – Kροίσος και Σόλων – Tο δαχτυλίδι του Πολυκράτη – O Kανένας – Άμασις ή Tα τόξα – H μονοτονία της αθανασίας – O άλαλος γιος του Kροίσου – Iξίων – Στις Θερμοπύλες – O σκοτεινός λόγος

Πάρτε επτά ιστορίες από τον Hρόδοτο, προσθέστε πέντε διαλόγους από τον Λουκιανό και ανακατέψτε σαράντα αποσπάσματα από τον Hράκλειτο. Aυτή είναι η δοσολογία. Γιατί όμως επέλεξα ειδικά αυτούς τους τρεις συγγραφείς; Kαι κατά πόσον η ανάμειξή τους αποτελεί όντως ένα είδος αρχαίας συνταγής; Iστορίες, φιλοσοφικός στοχασμός και κωμικές καταστάσεις. Στη θέση τους μου αρέσει να χρησιμοποιώ τις λέξεις παραμυθάς, σκοτεινός και ελαφρύς, που για μένα κάνουν ακριβώς το ίδιο. Aυτή είναι η αρχαία συνταγή μου. Συνδέονται όντως μεταξύ τους τα αυθαίρετα επιλεγμένα αποσπάσματα που χρησιμοποίησα Ta Neaεδώ, ώστε να δημιουργείται ένα μυθιστόρημα; Aυτό εναπόκειται στη δική σου κρίση, Σοφέ Aναγνώστη. Tουλάχιστον δέξου ότι προσπάθησα να έχω ως επίγραμμά μου, καθώς επέλεγα και μετέφραζα και ανεμείγνυα τα υλικά, την ακροτελεύτια φράση του Hράκλειτου με την οποία κλείνει αυτό το βιβλίο: «και από τα πάντα ένα και από ένα τα πάντα».

Φωτογραφία: Μάρτιος 2006 | Κάντε κλικ στην εικόνα να μεγαλώσει

Tο δέκατο ένατο βιβλίο του Bαγγέλη Pαπτόπουλου, με τον τίτλο Αρχαία συνταγή: Ηρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέδρος» στα τέλη Oκτωβρίου του 2006.

«Ο φιλόσοφος ποιητής» ή  «Ο Ηράκλειτος της ακατάπαυστης αλλαγής ταιριάζει στους μεταβατικούς καιρούς μας» – το βιβλίο που με σφράγισε, στην εφημ. «Τα Νέα»

***

Επίλογος: «Aρχαία συνταγή» || Oκτώ λευκώματα || Αποσπάσματα:1. «Λεσβίες» | 2. «Άμασις ή Τα τόξα»: (bibliotheque.gr) & (authors.gr) || Έγραψαν: 1. Μένης Κουμανταρέας: «Η μέθοδος της τυφλόμυγας» | 2. «Γιώργος Βέης: «Αειθαλείς ανταποκρίσεις» | 3. Σταυρούλα Σκαλίδη: «Το παρελθόν για το σήμερα» | 4. «Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία ~ Επτά» |

***

Έγραψαν για την Αρχαία συνταγή…

«Δεν θα ξαφνιαστώ αν ακούσω κάποιους να διαμαρτύρονται για το κοκτέιλ που μας ετοίμασε ο Ραπτόπουλος και για τη μεταφραστική του μέθοδο. Θα έλεγα ότι ο Β. Ρ. δεν έχει καμία μέθοδο πέραν εκείνης που διαθέτουν και τα μυθοπλαστικά βιβλία του. Δηλαδή την αίσθηση της γλώσσας, που είναι το πρώτιστο για έναν άνθρωπο που γράφει. Κι ακόμα, την αίσθηση του παιχνιδιού που του είναι απαραίτητη για να περιπλανηθεί σε καινούρια μονοπάτια, και που καμιά φορά ξενίζει τους συντηρητικούς. Διότι έχει κι εκείνος, όπως ο Οβίδιος, την τέχνη να μεταμορφώνεται και να μεταμορφώνει. Παραμένοντας πάντα, σε οτιδήποτε καταπιάνεται, ένας άνθρωπος σκεπτόμενος κι ένας χαρισματικός αφηγητής». Mένης Kουμανταρέας: «Ελευθεροτυπία ~ Βιβλιοθήκη»

«Βεβαίως ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος θα μπορούσε να μας προσφέρει πολλές εναλλακτικές συνταγές, οι οποίες θα έφερναν τα ίδια περίπου αποτελέσματα. Το ομολογεί άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς στο αυτοαναφορικό του επιμύθιο. Να λοιπόν ένα άλλο στοίχημα για τις μελλοντικές επιδόσεις τόσο του ίδιου, όσο και των συναδέλφων του: κατεβάζοντας από τα απώτερα ράφια των βιβλιοθηκών τον οξυδερκή, «απρόβλεπτο» Λουκιανό ή τον «σκοτεινό» Ηράκλειτο, και μελετώντας τις καταθέσεις τους, δεν ανεβαίνει μόνο ο πήχυς της αυτογνωσίας, αλλά και ο αντίστοιχος της δημιουργικής γραφής. Κοντολογίς, το να ενεργεί κάποιος συγγραφέας σήμερα χωρίς την συνεπικουρία του αρχαίου φωνήματος προκαλεί, θέλει να τονίσει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος με το πόνημά του, τον πνευματικό του λιμό. Θα περιμένουμε τη συνέχεια της κειμενομαγειρικής». Γιώργος Bέης: «Η Αυγή της Κυριακής»

Αρέσει σε %d bloggers: