Τα βιβλία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με σάρκα και οστά

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Η επινόηση της πραγματικότητας με σάρκα και οστά…

Το ραντεβού είναι Σάββατο μεσημέρι στο «Συνεργείο» και κάνει πολλή ζέστη ανοιξιάτικα. Κατηφορίζω την Πειραιώς προς την πλατεία Κουμουνδούρου, στρίβω δεξιά στην οδό Κολωνού και ψάχνω το 31. Παντού γύρω κινέζικα ρουχάδικα και σπίτια με τα γνωστά λαμπιόνια των πορνείων απέξω. Μια περιοχή υποβαθμισμένη, και γι’ αυτό απολύτως ταιριαστή με έναν χώρο που φιλοξενεί από θεατρικές παραστάσεις νέων καλλιτεχνών, μέχρι εκθέσεις φωτογραφίας μεταναστών και συναυλίες μουσικής. Οι αδιαφανείς τζαμαρίες της πρόσοψης και η κλειστή πόρτα χωρίς κουδούνι, με αναγκάζουν να καλέσω απ’ το κινητό μου για να μου ανοίξουν. Εν τω μεταξύ χαζεύω τους μελαψούς θαμώνες του απέναντι καφενείου («Οι πυραμίδες της Αιγύπτου» γράφει η πινακίδα του), που κι αυτοί με τη σειρά τους χαζεύουν τους ελάχιστους Ασιάτες περαστικούς, κι εμένα.

Οι σκηνοθέτριες και οι σκηνοθέτες που θα συναντήσω είναι τέσσερις, κι έχουν μαζευτεί σήμερα εδώ γιατί έχουν πρόβα. Την άλλη βδομάδα ανεβαίνει η παράστασή τους «Κόντρα στην πρόοδο». Ο πέμπτος σκηνοθέτης βρίσκεται τώρα στην Πάτρα και θα τα πούμε τηλεφωνικά. Όλοι τους θα ζωντανέψουν αποσπάσματα και χαρακτήρες από το μυθιστόρημά μου «Η επινόηση της πραγματικότητας», όπου, όπως έγραψε ο Αλέξης Ζήρας: «η ελληνική πραγματικότητα είναι πλήρως αναγνωρίσιμη. Πρώτ’ απ’ όλα, η αγριότητα του ελληνικού εκσυγχρονισμού, στο βάθος η αποφορά της ανδρεοπαπανδρεϊκής βαρβατίλας, και βαθύτερα η ψευδόμορφη ανακατανομή των “τζακιών”, η ανισόρροπη άνοδος του χοντροκομμένου αθηναϊκού lifestyle και η ταχύτατη κυριαρχία του κόσμου των έντυπων και των ηλεκτρονικών media». Πρόκειται για μια σάτιρα με αστυνομική πλοκή και ωμό ερωτισμό, στην οποία πρωταγωνιστούν καναλάρχες, εφοπλιστές, γυμναστές, φωτομοντέλα, συγγραφείς και δημοσιογράφοι: μια τοιχογραφία της Ελλάδας στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Οι πέντε δραματοποιημένες σκηνές θα παρουσιαστούν τον Μάιο σε… αυτοτελείς συνέχειες στον «Ελευθερουδάκη», και σε άλλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, ενώ στα μέσα Ιουνίου θα συνυπάρξουν στο χώρο που βρίσκομαι τώρα, στο «Συνεργείο».

Άρης Τρουπάκης, Λίλλυ Μελεμέ, Ειρήνη Δράκου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χρήστος Στρέπκος, Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου («Tejas Verdes», «Νεκροί Ταξιδιώτες», «Shoot Get Treasure Repeat»), είναι η ψυχή και η συντονίστρια, όχι μόνο ολόκληρου του «Συνεργείου», αλλά και αυτής εδώ της αλυσίδας με σκηνές εμπνευσμένες από την «Επινόηση της πραγματικότητας». Συνεργάζεται με τη Λίλλυ Μελεμέ («Το κίτρινο σκυλί», «Λάσπη», «Ταρτούφος») και τον Άρη Τρουπάκη («Ο κατάδικος», «Τρίχα στη σούπα»). Μαζί τους, επίσης, η Ειρήνη Δράκου (ηθοποιός στο «Τρίπτυχο», σκηνοθεσία: Δ. Μπίτος). Και ο Χρήστος Στρέπκος, που η ομάδα του «Μηχανή Τέχνης» παίζει το «Άννα 11η Μαρτίου» στο «Θέατρο επί Κολωνώ».

«Στο “Συνεργείο” ανταλλάσσουμε, μοιραζόμαστε και προσπαθούμε να εξελιχθούμε μαθαίνοντας ο έναν από τον άλλον», μου λέει η Γιολάντα Μαρκοπούλου. «Είναι απλά μαγικό να ανεβαίνεις τις σκάλες του κτηρίου και να ακούς παντού “πρόβα!”… Ή να βρίσκεσαι στη “μεγάλη συνάντηση”, όπου όλοι παρακολουθούμε τη δουλειά όλων.» Και η Λίλλυ Μελεμέ: «Η συνένωση νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων αποτελεί άλλη μια πράξη αντίστασης στην ατομικιστική πραγματικότητα γύρω μας». Ο Χρήστος Στέπκος, πάλι, επαγρυπνεί: «Η συνεργασία ανάμεσα σε σκηνοθέτες μπορεί να καταλήξει σε σύγχυση, εάν π.χ. η μία γραμμή αναιρεί την άλλη. Mε την Επινόηση της πραγματικότητας, όμως, έχουμε αυτονομία».

Ο Άρης Τρουπάκης, που έχει σκηνοθετήσει πολύ λογοτεχνία, ιδίως ελληνική (από Θεοτόκη μέχρι τα «Ματωμένα χώματα» στο Εθνικό), επιμένει: «Είναι μια λογοτεχνία για όσα μας ενώνουν, κι όχι για όσα μας χωρίζουν. Αυτό με εμπνέει σ’ αυτήν». Και η Ειρήνη Δράκου μου εξηγεί: «Το θεατρικό έργο μπορεί να σε εγκλωβίσει σε κατασκευασμένους χαρακτήρες ή διαλόγους. Αντίθετα, ένα λογοτέχνημα είναι μια πρόκληση για μεγαλύτερη ελευθερία και αυθορμητισμό». Η Γιολάντα Μαρκοπούλου συνοψίζει: «Η ευκαιρία που μας δίνεται είναι σπουδαία, επειδή και οι πέντε οπτικές-τρόποι παρουσίασης του μυθιστορήματος, εκτίθενται πρώτα σε έναν χώρο που δεν είναι θέατρο αλλά ένα βιβλιοπωλείο, στο οποίο θα παρευρίσκεται κόσμος ανίδεος γι’ αυτό που θα συμβαίνει. Έχω μεγάλη περιέργεια!»

Το μυθιστόρημα του Β. Ραπτόπουλου εμπνέει σειρά από περφόρμανς σε βιβλιοπωλεία

«Η επινόηση της πραγματικότητας», του Βαγγέλη Ραπτόπουλου κυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση από τον «Κέδρο». Δραματοποιημένες σκηνές του μυθιστορήματος θα παρουσιαστούν σε… αυτοτελείς συνέχειες, στο ισόγειο του κεντρικού βιβλιοπωλείου του «Ελευθερουδάκη», Πανεπιστημίου 17, κάθε Τρίτη του Μαΐου (4, 11, 18, 25/5) και την πρώτη Τρίτη του Ιουνίου (1/6), στις 7.30 το βράδυ. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, τα δρώμενα θα επαναλαμβάνονται και σε άλλα βιβλιοπωλεία συνοικιών της Αθήνας: «Fnac» στο Mall (14/5), «Public» στον  Πειραιά (21/5), «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι (27/5), «Συλλαβή» στο Παγκράτι (4/6) κ.λπ. Τέλος, γύρω στα μέσα Ιουνίου, τα αποσπάσματα θα συνυπάρξουν σε μια ενιαία παράσταση, στο «Συνεργείο», Κολωνού 31, στο Μεταξουργείο. Τη σκηνοθεσία των πέντε ζωντανών αφηγήσεων υπογράφουν οι: Ειρήνη Δράκου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λίλλυ Μελεμέ, Χρήστος Στρέπκος, Άρης Τρουπάκης. Ενδυματολόγος: Αλεξάνδρα Σιάφκου. Παραγωγή: «Polyplanity». Χορηγός επικοινωνίας: «Athens Voice».

Δημοσιεύτηκε στην «Athens Voice»: τεύχ. 298, 21/4/’10.

«Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο

Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Νατάσα Νταϊλιάνη, Χρήστος Στρέπκος

Την Τρίτη, 4/5, στις 7.30 μ.μ., στο ισόγειο του «Ελευθερουδάκη», κάνει πρεμιέρα η σειρά από δραματοποιημένες σκηνές του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Η επινόηση της πραγματικότητας» («Κέδρος»). Την αρχή κάνει ο Χρήστος Στρέπκος, σκηνοθετώντας την Νατάσα Νταϊλιάνη στον μονόλογο «Ζέτα, η ιστορία μιας καριέρας».

«Επειδή το σύγχρονο θέατρο βασίζεται πολύ στον αυτοσχεδιασμό, η λογοτεχνία προσφέρεται για μια πιο προσωπική καλλιτεχνική έκφραση», λέει ο σκηνοθέτης (η ομάδα του «Μηχανή Τέχνης» ανεβάζει το «Άννα 11η Μαρτίου» στο «Θέατρο Επί Κολωνώ»). «Η Ζέτα, η ηρωίδα του Ραπτόπουλου, χρησιμοποιεί την ομορφιά της χωρίς επίγνωση του πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι όμορφη και αθώα. Στον κόσμο των μίντια, όλα θυσιάζονται στο κυνήγι της επιτυχίας». Την Νταϊλιάνη την ιντριγκάρει ότι θα παίξει σε βιβλιοπωλεία: «Η τέχνη δεν παράγεται μόνο σε κλειστούς, κυριολεκτικά και μεταφορικά, χώρους. Ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον, θα έχει η παράσταση όλων μας στο «Συνεργείο»: το μωσαϊκό πέντε σκηνοθετών πάνω στο ίδιο μυθιστόρημα».

«Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2ο

Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Μαρία Αιγινίτου, Ρένα Κυπριώτη

Την Τρίτη,11/5, στις 7.30 μ.μ., στο ισόγειο του «Ελευθερουδάκη», τη σκυτάλη παίρνει η σκηνοθέτης Γιολάντα Μαρκοπούλου με τους ηθοποιούς Μαρία Αιγινίτου, Ρένα Κυπριώτη και Αλέξανδρο Παρίση. Συνεχίζουν τη σειρά από δραματοποιημένες σκηνές του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Η επινόηση της πραγματικότητας» («Κέδρος»).

«Η λογοτεχνία είναι αναγκαία στο θέατρο. Η προσπάθεια να ζωντανέψει το βιβλίο στη σκηνή απαιτεί και έναν ενδιάμεσο κρίκο: η ομάδα που το αναλαμβάνει, παίζει συχνά και ρόλο θεατρικού συγγραφέα. Το βιβλίο προφανώς δεν γράφτηκε για να ανέβει στη σκηνή. Είμαστε πέντε. Η ζωντανή παρουσίαση του βιβλίου θα βασίζεται στη διαφορετικότητα του καθενός μας», λέει η σκηνοθέτης (έχουν ανεβάσει με τον Άρη Τρουπάκη, τη Λ. Μελεμέ και τον Δ. Μπίτο το «Κόντρα στην Πρόοδο» στο «Συνεργείο»). «Ένα δύσκολο εγχείρημα που σε φέρνει ξανά σ’ επαφή με τη γλώσσα, αλλά και ξυπνάει-ανανεώνει τους τρόπους που μπορείς να αφηγηθείς μια ιστορία».

«Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3ο

Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Ζωή Ξανθοπούλου, Γιάννης Διαμαντής, Ειρήνη Δράκου, Μόνικα Κολοκοτρώνη

Η σειρά με δραματοποιημένες σκηνές από το μυθιστόρημα του Β. Ραπτόπουλου «Η επινόηση της πραγματικότητας» (Κέδρος), συνεχίζεται.

Την Τρίτη, 18/5, στις 7.30 μ.μ., στο ισόγειο του «Ελευθερουδάκη», η Ειρήνη Δράκου σκηνοθετεί τους Γιάννη Διαμαντή, Ζωή Ξανθοπούλου, Μόνικα Κολοκοτρώνη και Μάρκο Σαρρή. Τίτλος 3ου επεισοδίου: «Στο σούπερ μάρκετ». Η σκηνοθέτις εξηγεί: «Το σούπερ μάρκετ είναι σαν μια θεατρική σκηνή όπου παίζεται το έργο της ζωής μας. Εκεί μέσα, όλοι μας, μαζί και ο συγγραφέας-ήρωας του βιβλίου, ζούμε το ψέμα μας, και ασφυκτιούμε ψάχνοντας την έξοδο προς την πραγματική ζωή».

Επίσης, την Παρασκευή, 14/5, στις 7.00 μ.μ., στη «Fnac» του Mall, επαναλαμβάνεται το 2ο επεισόδιο της σειράς («Ραντεβού με τον Καπετάνιο»). Ενδυματολόγος: Αλεξάνδρα Σιάφκου.

Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 4ο

Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Μόνικα Κολοκοτρώνη, Δημήτρης Μυλωνάς, Μαρία Αιγινίτου, Λίλλυ Μελεμέ

Η σειρά με δραματοποιημένες σκηνές από το μυθιστόρημα του Β. Ραπτόπουλου «Η επινόηση της πραγματικότητας» (Κέδρος), συνεχίζεται.

Την Τρίτη, 25/5, στις 7.30 μ.μ., στο ισόγειο του «Ελευθερουδάκη», η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί τους Μ. Αιγινίτου, Μ. Κολοκοτρώνη και Δ. Μυλωνά. Τίτλος 4ου επεισοδίου: «Φως στο τούνελ». Η σκηνοθέτις εξηγεί: «Με κέντρισαν πολύ οι δεύτεροι ρόλοι, που εδώ γίνονται πρωταγωνιστές ― μια από τις ελευθερίες που σου δίνει η διασκευή της λογοτεχνίας σε θέατρο. Οι δευτεραγωνιστές ταιριάζουν καλύτερα σε μια σύντομη παρουσίαση. Οι μικροί ήρωες του έργου και της ζωής γίνονται μεγάλοι για 15 λεπτά, πέφτουν τα φώτα πάνω τους, αναδεικνύονται».

Επίσης, την Παρασκευή, 21/5, στις 7.00 μ.μ., στο «Public» του Πειραιά, επαναλαμβάνονται το 1ο και το 3ο επεισόδιο («Ζέτα, η ιστορία μιας καριέρας» και «Στο σούπερ μάρκετ»).

«Η ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ», ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 5ο

Μαρία Αιγινίτου, Αλέξανδρος Παρίσης, Ρένα Κυπριώτη («Ελευθερουδάκης», 11/5)

Η σειρά με δραματοποιημένες σκηνές από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Η επινόηση της πραγματικότητας» (Κέδρος), ολοκληρώνεται. Την Τρίτη, 1/6, στις 7.30 μ.μ., στο ισόγειο του «Ελευθερουδάκη», παίζεται το 5ο και τελευταίο επεισόδιο, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώτα Μηλίτση, Σπύρος Τσεκούρας.

Σπύρος Τσεκούρας, Άρης Τρουπάκης, Αντώνης Μοσχούτης («Ελευθερουδάκης», 1/6)

Ο σκηνοθέτης («Ο κατάδικος», «Ματωμένα χώματα», «Τρίχα στη σούπα») εξηγεί γιατί το θέατρο στις μέρες μας καταφεύγει τόσο συχνά στη λογοτεχνία: «Οι θεατρικοί συγγραφείς γράφουν πια μέσα από το σπίτι τους, και όχι μες στο θέατρο, όπως παλιά. Κι έτσι έχουμε πτώση της ποιότητας, κι αναζητάς αυτό το κάτι που έχει χαθεί, στα λογοτεχνικά κείμενα».

Επίσης, την Πέμπτη, 27/5, στις 7.30 μ.μ., στον «Ευριπίδη» στο Χαλάνδρι, επαναλαμβάνεται το 2ο επεισόδιο. Ενώ την Παρασκευή, 4/6, στις 7.30 μ.μ., στη «Συλλαβή» στο Παγκράτι, επαναλαμβάνεται το 5ο και τελευταίο.

Αλέξανδρος Παρίσης, Μαρία Αιγινίτου, Ρένα Κυπριώτη («Ευριπίδης», 27/5)

Η πρόσκληση για την ενιαία παράσταση στο «Συνεργείο», Τρίτη 15 Ιουνίου, 8.30 μ.μ.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: