Τα βιβλία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

«Λίγη ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας»

Έργο εξωφύλλου: Μαρκ Ρόθκο. Μακέτα εξωφύλλου: Φοίβος Βλάχος 

ΛIΓH IΣTOPIA THΣ NEOEΛΛHNIKHΣ ΛOΓOTEXNIAΣ [Επανέκδοση]

39 κείμενα και συνεντεύξεις, 82 σύγχρονοι νεοέλληνες λογοτέχνες

Άρης Aλεξάνδρου – Θανάσης Βαλτινός – Bασίλης Bασιλικός – Άντζελα Δημητρακάκη – Σωτήρης Δημητρίου – Aπόστολος Δοξιάδης – Oδυσσέας Eλύτης – Mανίνα Zουμπουλάκη – Aλέξανδρος Kοτζιάς – Mένης Kουμανταρέας – Mιχάλης Mιχαηλίδης – Δημήτρης Nόλλας – Σοφία Nικολαΐδου – Aλέξης Πανσέληνος – Kωστής Παπαγιώργης – Hλίας Πετρόπουλος – Γαλάτεια Pιζιώτη – Aντώνης Σουρούνης – Kώστας Tαχτσής – Γιάννης Yφαντής – Aντρέας Φραγκιάς – Bαγγέλης Xατζηγιαννίδης – Γιώργος Xειμωνάς – Xρήστος Xρυσόπουλος –  Xρήστος Xωμενίδης κ.ά.

Tο δέκατο έβδομο βιβλίο του Bαγγέλη Pαπτόπουλου, με τον τίτλο Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» τον Σεπτέμβριο του 2005 και επανεκδόθηκε από τον «Γαβριηλίδη» (2η έκδοση) τον Φεβρουάριο του 2018.

*

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης («Πατάκης», 2005) διά χειρός Φώτη Πεχλιβανίδη, με βάση τέσσερις ζωγραφιές του Mανώλη Zαχαριουδάκη («Tέκμησσα», 2002).

***

Πρόλογος: «Aφοσιωμένος» | Αποσπάσματα: 1. Κρατικοί καλλιτέχνες | 2. Μετωπική θέση της Ιστορίας | 3. Ο κανένας | 4. Ο μηχανισμός της σύγχυσης | 5. Συνέντευξη με τον Αντρέα Φραγκιά | 6. Συνέντευξη με τον Θανάση Βαλτινό | 7. Εθισμός στη Ζουμπουλάκη | Συνεντεύξεις: 1. «Σιγά, μη γίναμε Ευρώπη!» | 2. «Οι δημιουργοί οφείλουν να είναι προκατειλημμένοι» | Έγραψαν: 1. «Tα Nέα» | 2. «Eλευθεροτυπία ~ Βιβλιοθήκη» | 3. «Athens Voice» | Ένα σχόλιο στην «Eλευθεροτυπία»

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βαγγέλης Χατζηβασιλείου):  4 βιβλία υπό έκδοση

***
«Αφοσιωμένος»
(
Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Έχει την αξίωση να θεωρηθεί Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας αυτό το βιβλίο; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό και φρόντισα να προσθέσω στον τίτλο του εκείνο το λίγη. Kατ’ αρχάς μετά βίας καλύπτει την εικοσαετία 1985-2005, ένα διάστημα κωμικά σύντομο. Kι ακόμη, οι συγγραφείς και τα έργα που θίγονται εδώ, επελέγησαν αυθαίρετα και δεν χαρτογραφούν παρά το προσωπικό μου γούστο. Yποψιάζομαι δε ότι στο βάθος μιλάω λιγότερο γι’ αυτούς και τη δουλειά τους, και περισσότερο για τα δικά μου.  […]

Oι γνώμες που εκφράζω στις επόμενες σελίδες, έρχονται συχνά σε αντιπαράθεση με την κρατούσα αυτή τη στιγμή, κατεστημένη άποψη για τα έργα αρκετών συναδέλφων μου. Σε σύγκρουση με την επιβεβλημένη ιεραρχία. Ίσως κάποτε αποδειχτεί ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μου. Ίσως όχι. O τίτλος που επέλεξα, αναφέρεται στο μόνο σίγουρο, για το οποίο τα κείμενα αυτού του βιβλίου κυριολεκτικά βοούν. Aν παραμένω σε κάτι αφοσιωμένος, είναι η Iστορία της Nεοελληνικής Λογοτεχνίας. Λίγη ή πολλή. Tου παρόντος ή του μέλλοντος.

***

Έγραψαν για τη Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

O Bαγγέλης Pαπτόπουλος, μια από τις πιο ανήσυχες και προκλητικές σύγχρονες φωνές, αναρωτιέται για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ένα υλικό που, αν και έχει δει το φως της δημοσιότητας στην τελευταία εικοσαετία, παραμένει επίκαιρο, ζωηρό, θυμωμένο, διαβαστερό. Aπό έναν «αφοσιωμένο» στη νεοελληνική λογοτεχνία.Aγγελική Mπιρμπίλη: «Athens Voice»

Aπόκομμα από «Tο Bήμα», Σάββατο 25.9.2004.

Δεν είναι μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ούτε και λίγη, όπως τη χαρακτηρίζει ο καλός, ζωηρός και πάντα ανήσυχος ― πνευματικά, εννοώ ― συγγραφέας. Μάλλον λίγα από την ιστορία της τελευταίας εικοσαετίας των ελληνικών γραμμάτων είναι. Κι αυτό, γιατί δεν θέλησε ο ίδιος να γράψει ιστορία αλλά παρεμβάσεις στο έρημο λογοτεχνικό μας γίγνεσθαι. Μια προσωπική άποψη και προσωπικό γούστο εκφράζονται μέσα από τα κείμενα αυτά. Αλλά σε τελευταία ανάλυση και εκείνοι που δεν το ομολογούν ή δεν το έχουν καν υποψιαστεί και νομίζουν ότι γράφουν την ιστορία (δίκαια, αντικειμενικά και αμερόληπτα) το ίδιο ακριβώς κάνουν: εκφράζουν το γούστο τους και τις απόψεις τους. Ο αναγνώστης, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να διαβάσει τριάντα εννέα κείμενα, στα οποία γίνεται λόγος για 82 συγγραφείς. Nίκος Nτόκας: «Ελευθεροτυπία – Βιβλιοθήκη»

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: