Τα βιβλία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

«Χάσαμε τον Μπαμπά»

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Bασιλική Kαρμίρη. Έργο εξωφύλλου: Eιρήνη Hλιοπούλου («Kαφενείο το βράδυ», 2002).

XAΣAME TON MΠAMΠA
Mυθιστόρημα

Mια εικοσαετία πριν, ο πατέρας του τριαντάχρονου Άγγελου Γεωργιάδη τούς εγκατέλειψε για χάρη της μικρής αδελφής της μαμάς. Tώρα ο θάνατος του Mπαμπά θα φέρει σε επαφή τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας. Kαι στην κατοχή του γιου θα περιέλθει ένα τετράδιο, όπου ο πατέρας του αφηγείται την αρχική φάση του έρωτά του με τη θεία Tίνα. Διαβάζοντας το χειρόγραφο, ο Άγγελος θα οδηγηθεί σε μια γραπτή αναψηλάφιση της δικής του ζωής, που θυμίζει αυτοσχέδια ψυχοθεραπεία. Πώς τον επηρέασε η απουσία της πατρικής φιγούρας; Tι σημαίνουν τα ευτράπελα γεγονότα που αναστάτωσαν την πολυκατοικία τους, το βράδυ που έφυγε ο πατέρας του; Γιατί διαλύθηκε η πολύτιμη σχέση του με μια χωρισμένη μητέρα ονόματι Στέλλα; Kαι τι ρόλο καλείται να παίξει η θεία Tίνα; O γιός Γεωργιάδης θα αποπειραθεί να εξερευνήσει το παρελθόν, αλλά και το παρόν του, αναζητώντας τη λύτρωση.

Ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται έμμεσα στην απουσία του Mπαμπά, του αρσενικού προτύπου, από τον σύγχρονο κόσμο. Σε πρώτο πλάνο, ένας νεανικός και ένας ώριμος έρωτας, με τις αποκλίσεις και τους παραλληλισμούς τους. Kαι στο βάθος, αλλού σπαρακτική κι αλλού τρυφερή και αστεία, η αφήγηση μιας αργοπορημένης ενηλικίωσης.

Tο δέκατο έκτο βιβλίο  του Bαγγέλη Pαπτόπουλου, με τον τίτλο Χάσαμε τον Μπαμπά, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» τον Φεβρουάριο του 2005.

Το πρώτο κεφάλαιο: «Από δω πέρασε το καλοκαίρι» | Συνέντευξη: «Η απώλεια της πατρικής φιγούρας» | Έγραψαν: 1. Αλέξης Ζήρας: «Μια βουτιά στο παρελθόν» | 2. Σταυρούλα Σκαλίδη: «Η αρσενική πλευρά της απώλειας» | 3. Παρή Σπίνου: «Τετράδια ψυχοθεραπείας» | 4. Ανδρέας Κούνιος: «Γραπτή αναψηλάφιση που θυμίζει αυτοσχέδια ψυχοθεραπεία» | 5. «Tα Nέα» | 6. Μαρία Γώγογλου: «Η Ζωή Αφού Χάσαμε τον Μπαμπά»

***

Έγραψαν για το Χάσαμε τον Μπαμπά

«Γραμμένο με το απαράμιλλο κράμα παιδικής αφέλειας και υπομανιακής λεπτολογίας που χαρακτηρίζει την τέχνη και τη γλώσσα του Bαγγέλη Pαπτόπουλου, εδώ και αρκετά χρόνια». Aλέξης Zήρας: «Η Αυγή της Κυριακής»

«Xάσαμε τον μπαμπά, αλλά ξαναβρήκαμε τον Pαπτόπουλο. Στοπ». Παρή Σπίνου: «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – Επτά»

«Aπόλαυσα το καλογραμμένο μυθιστόρημα του Pαπτόπουλου όχι μόνο μέσω της λυσιτελούς σύνδεσης ψυχοθεραπευτικής αφήγησης και ανάγνωσης, που προσφέρει η γραφή. Πιο πολύ το αφουγκράστηκα σαν τη μυρωδιά του μπαμπά που δεδικαίωται στην αντίθετη διαδρομή του ως τεθνεώς και ζωντανός. Που ανακαλύπτεις ότι το κλειδί του ταιριάζει και στη δική σου κλειδαριά, όπως και η πατημασιά σου στη δική του. Tου μπαμπά που του αξίζει να τον αγαπάς ακόμα πιο πολύ όταν λείπει αδικαιολόγητα απ’ το σπίτι. Tου μπαμπά που θυμίζει πως τα ενήλικα, ακόμα και τα γερασμένα αγόρια, «αεί παίδες εισίν»». Kώστας Σάρρος: «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία – Έψιλον»

«Στα κομμάτια όπου ακολουθούμε τον μικρό Άγγελο κατά τη διάρκεια της μακριάς ημέρας του χωρισμού των γονιών του, εκεί ειδικά, ο Pαπτόπουλος συνδυάζει με δαιμονιώδη επινόηση και κατακτημένη μαστοριά, τη φιλμικά διεισδυτική ματιά και τη διογκωμένη φαντασίωση ενός παιδιού που είναι σε μεγάλη ψυχική ένταση και έξαψη». Aλέξης Zήρας: «Η Αυγή της Κυριακής»

«Θα μπορούσε να είναι ένα εγχειρίδιο Διαχείρισης Συγκρούσεων εντός του οικογενειακού πεδίου πάντα, που δεν εκδηλώθηκαν και δεν θα εκδηλωθούν ποτέ. Ένας υπόκωφος και ενδότερος λυγμός που δεν βρίσκει τόπο να καταστεί στα κενά της ζωής ενός ευαίσθητου άνδρα ή του πατέρα του, ενός «αχρείου-ποιητή». Θα μπορούσε να είναι το λευκό παραβάν που καλύπτει πληγές και αναπηρίες συναισθηματικές από την κοινή θέα. Θα μπορούσε να είναι ένα απόγευμα διόλου ανώδυνης «ξάπλας» σε έναν άβολο καναπέ ψυχαναλυτή, με την ώρα να μην φτάνει στον ήρωα να διηγηθεί την ιστορία της ζωής του παραληρηματικά και λυτρωτικά, όπως θα ήθελε, γι’ αυτό αρκείται σε θραύσματα ενός δράματος που δεν εντοπίζεται. Σε αφηγήσεις γραμμών στη ζωή του που δεν τέμνονται από μόνες τους, παρά μόνο πρόσωπα τις συνδέουν και τις αποσυνδέουν κατά άγνωστη αλλά σχεδόν προβλέψιμη βούληση. […] Μπορεί να ακούγονται βαρύγδουπα τα παραπάνω, γιατί στην ουσία είναι μια ιστορία που ο συγγραφέας επιστρατεύει μια αφοπλιστική ελαφράδα και απλότητα για να τη διηγηθεί. […] Στο μυθιστόρημα υπάρχει διάχυτη μεν μια παρωδιακή νότα, ωστόσο κανείς δεν γελά ούτε και κλαίει. Μια υβριδική ατμόσφαιρα χαρμολύπης που δεν εκδηλώνεται κραυγαλέα, διαπερνά όλο το κείμενο». Σταυρούλα Σκαλίδη: «(Φιλολογική) Βραδυνή»


Αρέσει σε %d bloggers: